het verschil tussen figuratief en abstract

Kunst is net als de wereld om ons heen door de eeuwen heen steeds veranderd. Die veranderingen worden in de kunst kunststromingen genoemd.
In een kunststroming is er eigenlijk één mening over wat kunst is en hoe het gemaakt moet worden. Een soort spelregels zeg maar, en die veranderen dus per stroming.
Kunststromingen duurden vroeger wel een eeuw, bijvoorbeeld de Renaissance of de Barok. Vanaf ongeveer 1870 duren die periodes veel korter, en vanaf 1900 bestaan er zelfs meerdere kunststromingen tegelijk! En nog steeds ontstaan er nieuwe stromingen of vertakkingen. En dus ook meerdere meningen over wat kunst is of kan zijn! Binnen alle kunststromingen is het belangrijkste onderscheid dat je kunt maken dat tussen figuratieve en abstracte kunst.

Bij figuratieve kunst kun je zien wat het voorstelt. De voorstelling lijkt op hoe de dingen er in het echt uit zien. Dit soort kunst wordt ook wel realistische kunst genoemd (van het woord realiteit)
schilderij cezanne
Figuratieve kunst, Cezanne, Stilleven met pepermuntfles, 1894

Bij abstracte kunst kun je niet zien wat het voorstelt. Het gaat meer over wat de kunstenaar voelt of denkt. Geen herkenbare beelden zoals natuurlandschappen, dieren, stadsgezichten of portretten van mensen. En omdat er niets herkenbaars op staat zijn deze kunstwerken ook niet altijd meteen te begrijpen. Vaak is dat ook niet echt de bedoeling. Je kunt ze ook met je gevoel benaderen, en niet met je verstand.
schilderij mondriaan
Abstracte kunst, Mondriaan, Compositie in rood, geel en blauw, 1921