Hoe is kunst ontstaan?

Rond 1840 is de fotografie uitgevonden. Toen pas kon de mens voor het eerst afbeeldingen maken waarop de dingen er precies zo uitzagen als in het echt. Daarvoor waren er alleen tekeningen en schilderijen om te kunnen laten zien hoe de wereld of mensen er uit zagen.
Sinds de uitvinding van de fotografie was het voor kunstenaars dus niet meer echt nodig of interessant om wat ze zagen precies na te bootsen. Voor dat doel was een fototoestel nu veel handiger, beter en bovendien veel sneller! Daar kan geen schilder of beeldhouwer tegenop. Kunstenaars konden nu andere dingen gaan onderzoeken.

fotocamera
Éen van de eerste fotocamera’s, rond 1840-1850

schilderij fantin latour
Vòòr de uitvinding van de fotografie schilderden kunstenaars heel precies. Zo realistisch mogelijk.

nieuwe manieren van kijken en schilderen

Kunstenaars zochten naar nieuwe manieren en technieken om de werkelijkheid uit te beelden. Je kunt schilderen in streken of in stipjes. Je kunt snel of nauwkeurig schilderen. Je kunt met een kwast schilderen maar ook met een paletmes. Je kunt schilderen als je boos bent maar ook als je vrolijk bent. Je kunt in felle kleuren schilderen of in minder felle, je kunt de verf dik opbrengen of juist niet. Iedere kunstenaar werkt anders en heeft zijn eigen handschrift. Iedereen is uniek en dat gegeven wordt in de kunst steeds belangrijker.
De kunstenaars proberen een sfeer of een gevoel uit te drukken. Dat is belangrijker dan dat hij de dingen precies naschildert. De fantasie wordt steeds belangrijker.

Impressionisme
De eerste kunststroming waarin niet meer geprobeerd werd dingen precies na te bootsen was het Impressionisme (±1870). De kunstenaars willen een indruk (impressie) geven van wat ze zien.
schildrij impressionisme
Monet, Opkomende zon, 1873

Expressionisme
Het Expressionisme (±1902) ontstaat, de kunstenaars willen niet meer de werkelijkheid zelf, maar hun gevoel over de werkelijkheid laten zien (expressie).
schilderij expressionisme
Matisse, De Dans, 1909

Abstracte kunst
Vanaf ±1911 ontstaat er abstracte kunst. Kunst waarvan je niet meer kunt zeggen wat het nou eigenlijk precies voorstelt. De fantasie van de toeschouwer wordt steeds belangrijker.
schilderij abstract
Kandinsky, Compositie 5, 1911