Wat is kunst eigenlijk?

Het is best moeilijk uit te leggen wat kunst nou eigenlijk precies is. Het is een heel breed begrip. Kunst is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Cultuur is een ander woord voor beschaving, voor een samenleving met àlles wat de mens daarin tot ontwikkeling heeft gebracht.

vraag1 Bij een cultuur horen zaken als taal, kennis, tradities, ambachten, kunst, wetenschap, godsdienst, filosofie, architectuur, geschiedenis. Maar ook waarden en normen, televisie, film, sport, eetgewoontes, enzovoorts. Deze dingen zijn in elke cultuur anders. Cultuur is eigenlijk de verzamelnaam voor alles wat ons onderscheidt van de dieren.

De mens kan behalve met eten, slapen, voortplanten en werken ook met fantasie en creativiteit bezig zijn! Dat is wat ons anders maakt dan dieren. Anders hadden we waarschijnlijk nog steeds in berenvellen rondgelopen en in grotten gewoond. Mensen kunnen over problemen nadenken en daar oplossingen voor bedenken. Mensen vinden dingen uit. Mensen maken mooie dingen en genieten daarvan. De mens is uniek als het gaat om de combinatie van verstand, fantasie en creativiteit. Op ongeveer hetzelfde moment dat de prehistorische mens gereedschap begon uit te vinden begon hij ook op de muren van grotten te schilderen en muziek te maken.

Er zijn verschillende soorten kunst.
Muziek, literatuur, dans, theater, architectuur en beeldende kunst zijn daar enkele voorbeelden van. Op deze website gaat het over beeldende kunst.

Wat is beeldende kunst?
Schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst, grafiek, fotografie en film om er een paar te noemen. Het wordt ‘beeldende’ kunst genoemd omdat je er met je ogen naar kijkt. Terwijl je voor muziek bijvoorbeeld je oren gebruikt.

Wat doen beeldend kunstenaars?
Het belangrijkste kenmerk is dat kunstenaars dingen maken om te laten zien wat ze denken, meemaken, voelen en zien. Dat kan kunstwerken opleveren die leuk zijn om naar te kijken omdat ze mooi of grappig zijn, maar ook kunstwerken die je aan het denken kunnen zetten.
Kunst kan over àlles gaan wat er zich in de wereld bevindt en afspeelt. Alles kan interessant genoeg en dus een onderwerp zijn. Ook gedachten, ideeën en gevoelens.

Er zijn verschillende soorten kunstwerken.

Er zijn een aantal vakgebieden binnen de beeldende kunst. Een schilder maakt schilderijen, een beeldhouwer maakt beelden. In al die vakgebieden wordt met andere materialen en technieken gewerkt. Dit levert een grote variatie op in hoe kunstwerken er uit kunnen zien.
Enkele voorbeelden zijn:

een schilderijschilderij
El Tibo, Ivo van Leeuwen/Stephan de Weert

een wandtapijtwandkleed
Zonder titel, Barbara Broekman

een tekening

Toonbeelden, Paul van Dongen

een standbeeldstandbeeld

Monument Koning Willem 2, Edouard Francois Georges

keramiekkeramiek
Portret, Rob Brandt

een fotofotografie
Fotoproject Veemarktkwartier, Ulay

een beeldhouwwerk (sculptuur)beeldhouwwerk

Monument tegen zinloos geweld, Guido Geelen

een collagecollage

Toonbeelden, Marc Mulders

een film
video

Automatic VJ Machine KaapEngine 2.0.1, Gerard van der Kaap

lichtkunstlichtkunstwerk

Lichtplafond Studiozaal Theaters Tilburg, Dirk Rutten

glaskunstglaskunst

Ave Maria, Marc Mulders

Er zijn kunstenaars en kunstwerken die bijna iedereen kent.
Beroemde kunstenaars zijn bijvoorbeeld Rembrandt, Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Pablo Picasso. Enkele beroemde kunstwerken zijn ‘de Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci, ‘de Nachtwacht’ van Rembrandt, ‘Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh of ‘Guernica’ van Pablo Picasso.

Dan is er nog het verschil tussen moderne en ‘oude’ kunst.
Met moderne kunst wordt de kunst bedoeld die na de uitvinding van de fotografie is ontstaan (± 1870), terwijl met ‘oude’ kunst de kunst bedoeld wordt vanaf ± 15.000 voor Christus tot ± 1870.
Daar wordt iets meer over verteld bij het stukje over figuratieve en abstracte kunst en bij ‘Hoe en waarom is moderne kunst eigenlijk ontstaan'.

Raad eens van wie de onderstaande kunstwerken zijn.
(ga met je muis over het plaatjes voor de antwoorden)

vraag da vincivraag rembrandtvraag van goghvraag picasso