Waar kom je kunst overal tegen?

De bekendste plekken zijn musea en galeries. Bekende musea in Tilburg zijn De Pont (museum voor moderne kunst), het Scryption (over taal en tekens) en het Textielmuseum.

In een museum kun je naar tentoongestelde dingen kijken. Dat kunnen kunstwerken zijn, maar ook voorwerpen uit de geschiedenis, of bijvoorbeeld alles wat te maken heeft met een bepaald ambacht (denk aan het Textielmuseum).

Een galerie is een ruimte waar kunstwerken getoond èn verkocht worden.

Er is bijna overal wel een museum voor. Er bestaan musea voor stripboeken, oud kinderspeelgoed, sigarenbandjes en luciferdoosjes, insecten of opgezette dieren. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Kunst in het dagelijkse leven

Maar zeker zoveel is gewoon in het dagelijkse leven om ons heen te zien en beleven. Alleen zijn mensen zich daar vaak niet van bewust. Kunst en andere vormen van creativiteit zijn altijd overal om ons heen! Ook in jouw omgeving!

Alle dingen en voorwerpen die de mens maakt en gebruikt moeten eerst bedacht, ontworpen en getekend worden. Gebruiksvoorwerpen zoals huishoudelijke en andere apparaten, meubels en lampen. Hoeveel verschillende stoelen, tafels en lampen zijn er wel niet? Maar ook dingen op straat zoals mooie gebouwen, bushokjes (kijk eens naar het verschil tussen de nieuwe van glas en staal en de oude), brievenbussen, gave auto’s, stoere fietsen of uithangborden. Dit noemen we toegepaste kunst, vormgeving of design. Maar dus ook standbeelden, fonteinen en kunstwerken. En nog veel meer. Kijk maar eens in het kader hieronder.

Al die dingen worden door creatieve, kunstzinnige mensen bedacht en gemaakt. Eigenlijk kom je voortdurend met kunst en creativiteit in aanraking. Als het er niet was zou je pas merken hoe belangrijk het is. Het dagelijkse leven zou er anders heel saai uitzien! Alles zou fantasieloos, grijs en recht toe recht aan zijn. Puur zakelijk en functioneel.
Bij het woord ‘kunst’ hoef je dus niet altijd aan moeilijke zaken te denken die je niet begrijpt.

Waar kom je kunst tegen in Tilburg?

Maar om terug te komen op KORT. Je vindt kunst dus ook op straat, in de openbare ruimte van Tilburg. Op pleinen, in parken, op rotondes, misschien midden in een vijver, aan de wand van een gebouw of zelfs bij jullie op school!
De KORTsite is een avontuurlijke speurtocht naar bijzondere en spannende plekken die je tot nu toe misschien nog niet zo zijn opgevallen. Op de pagina ‘Op de Kaart’ vindt je een interactieve plattegrond van Tilburg, daar kun je op een leuke manier ontdekken wat er allemaal voor kunstwerken zijn, en waar die in Tilburg staan.
Kijk en lees meer bij ‘Kortkunst onder de loep’. Daar wordt op enkele van die kunstwerken dieper in gegaan. Je kunt er ook vragen, opdrachtjes en speurtochten vinden.

Al deze kunstwerken staan ergens in Tilburg. Weet jij waar?vraag 1vraag 2
vraag 3vraag 4vraag 5