Onder de loep

Kunst in de openbare ruimte

Net als pleinen en parken maken kunstwerken de stad vrolijker en interessanter. Alleen maar rijtjeshuizen, asfaltwegen en kantoren zou wel erg kaal, kil en saai zijn. Sommige heb je vast al eens zien staan. De stad is eigenlijk één groot openluchtmuseum.
Vroeger werden er vooral standbeelden van steen of brons geplaatst. Tegenwoordig is kunst meer dan alleen een herkenbaar beeld van steen of brons. Er worden allerlei technieken en materialen gebruikt: plastic, glas, staal, textiel, hout, beton, water, rubber, neonlicht en sommige kunstwerken spelen zich tegenwoordig ook op het Internet af. Andere kunstwerken zijn tijdelijk of spelen zich gedurende een bepaalde periode af en verdwijnen dan weer.
Soms worden kunstwerken ook geplaatst ter herinnering aan een belangrijke persoon of gebeurtenis (een koning, held, de bevrijding van Nederland in 1945 of bijvoorbeeld als protest tegen onrecht zoals zinloos geweld). Zo’n kunstwerk noemt men een monument.

De meeste kunst in de openbare ruimte is ruimtelijk, driedimensionaal. Het spannende is dat je er omheen kunt lopen! Vanuit elke hoek ziet het er weer anders uit. Je kunt het aanraken, het materiaal voelen! Op sommige kunstwerken kun je zelfs klimmen, spelen of zitten. In tegenstelling tot een schilderij dat altijd plat is.

Kijk in de stad eens of je kunstwerken kunt ontdekken die je nog nooit zijn opgevallen. Bijvoorbeeld op en in de omgeving van de Schouwburgring. Kijk eens met een ander oog naar je stad! Op de pagina ‘Op de Kaart’ vindt je een plattegrond van Tilburg, daar kun je op een leuke manier ontdekken wat er allemaal voor kunstwerken zijn, en waar die in Tilburg staan.

Gebruik van de vragen en opdrachten
Onder ieder kunstwerk staan vragen, speurtochten en opdrachtjes. Gebruik ook de KORT pagina’s ‘Op de Kaart’ en ‘Van A tot Z’ om dingen op te zoeken. Deze kunstwerken worden om de zoveel tijd vervangen of aangevuld.


Monument tegen zinloos geweld


Huisboomfeest


Flexveld


Sindroom


Lichtkunstwerk


Metroality


Vogels


Izi-bird


Ave Maria