Ga naar inhoud (ALT + C)

KORT over het werk

Terug naar overzicht

titel Reliefmuur
jaar van realisatie 1967
naam kunstenaar(s)
locatie Scarlattistraat (bekijk het werk op de kaart)
materiaal beton
herkomst opdracht Percentageregeling bouw voormalige basisschool Montfort
eigenaar Gemeente Tilburg
afbeeldingen
klik voor vergroting

Het kunstwerk is uitgevoerd als een muurtje dat is opgebouwd uit vier delen. Het gaat daarbij om vrijstaande elementen, die dankzij de onderlingen vormverwantschap een hechte eenheid vormen. Het oppervlak van de muurdelen wordt bepaald door en samenspel van welvingen en uithollingen, waarbij de uithollingen met een dun scherp randje van de totale massa afgescheiden zijn. Ook de openingen tussen de vier delen spelen een rol in de compositie. Je zou ze kunnen beschouwen als 'negatieve' volumes die evenzeer een sculpturale kwaliteit bezitten en dus medebepalend zijn voor het totaalbeeld. Dit beeld maakte onderdeel uit van een serie van vier identieke opdrachten, elk bestaande uit de omzetting van een muurtje, gesitueerd bij de ingang van een school, in een op zichzelf staand kunstwerk. Gelukkig is bij de afbraak van de Montfortschool het kunstwerk gespaard gebleven, zodat de opdrachtenreeks nog in zijn geheel te bekijken is. In verband met woningbouw op de plaats van de afgebroken school, is het object eind 1992 verplaatst naar het speelpleintje nabij de Montfort kerk.

Bron: Kunst Onderweg, Paul van de Sande