Ga naar inhoud (ALT + C)

KORT over het werk

Terug naar overzicht

titel Vis
jaar van realisatie 1964
naam kunstenaar(s)
locatie Gotenpark (bekijk het werk op de kaart)
materiaal hardsteen
herkomst opdracht Percentageregeling bouw zwembad Friezenlaan en later voor herplaatsing bouw Stappegoor
eigenaar Gemeente Tilburg
kunstroute
afbeeldingen
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting

Ingang openluchtzwembad aan de Friezenlaan: Het dier is in zijn meest elementaire vorm weergegeven, met weglating van alle mogelijke details. Door de gekozen vorm leent het kunstwerkje zich uitstekend als zitplaats. Als markant punt bij de ingang van het zwembad fungeert het als een vaste plek waar mensen elkaar op kunnen wachten.

Na sloop van het zwembad verhuisde de Vis, tijdelijk, omstreeks 1995 naar het gazon voor de toenmalige Stadswinkel aan de Generaal Eisenhouwerweg in Berkel-Enschot.

De locatie van het voormalige openluchtzwembad is rond 1998 heringericht met de bouw van een nieuwe woonwijk onder de naam "Het Gotenpark". Bij de herinrichting heeft de ontwikkelaar getracht een duurzaam mooie woonplek te ontwikkelen door architecten, landschapsarchitecten en een beeldend kunstenaar gezamenlijk vorm te laten geven aan het plan. Op de locatie zijn dan ook alle aanwezige bomen en hagen behouden. De bewoners van de wijk zijn gezamenlijk eigenaar geworden van het park zodat zij zich automatisch betrokken voelen bij hun omgeving.

Deze betrokkenheid blijkt ook uit het verzoek van de bewonersvereniging om de Vis terug te plaatsen aan de Friezenlaan. In het kader van het gemeentelijke project: "Verrijk je wijk", is budget gevonden om de verplaatsing te bekostigen. De Vis is in de zomer van 2007 geplaatst in het verlengde van de waterpartij; zij kan elk moment het water inspringen.

Bron: Kunst Onderweg, Paul van de Sande en gemeente Tilburg