Ga naar inhoud (ALT + C)

KORT over het werk

Terug naar overzicht

titel Lichtplafond Studiozaal Theaters Tilburg
jaar van realisatie 2004
naam kunstenaar(s)
locatie Theaters Tilburg (bekijk het werk op de kaart)
materiaal Ronde TL-verlichting achter PVCdoek
herkomst opdracht KORT/gemeente Tilburg
eigenaar Gemeente Tilburg
afbeeldingen
klik voor vergroting
klik voor vergroting

Naar aanleiding van de restauratie van de Studiozaal van Theaters Tilburg heeft lichtkunstenaar Dirk Rutten een sprankelende lichttoepassing ontworpen voor het plafond van de Studiozaal.

Dirk Rutten heeft een brug willen slaan naar de beweeglijke beeldcultuur van vandaag de dag. De verschillende vlakken tussen de constructiebalken van het plafond van de Studiozaal zijn bedekt met half transparante, lichtdoorlatende PVC-doek, waardoor één groot monotoon vlak ontstaat dat zich uitstrekt over het totale oppervlak van het plafond, doorbroken door het raster van de betonnen balken. Achter het gespannen doek bevinden zich tientallen ronde tl-buizen. Wanneer een tl-buis langzaam in lichtsterkte toeneemt, verschijnt er een diffuse lichtcirkel in het egale vlak. De verandering in lichtsterkte suggereert een diepte achter het transparante doek. De voortdurend veranderende compositie van opdoemende en weer verdwijnende lichtcirkels vormt een subtiel en dynamisch lichtspel.

c/o Pictoright, Amsterdam. Foto's Bart van Hattem

Gerelateerde werken