Ga naar inhoud (ALT + C)

KORT over het werk

Terug naar overzicht

titel Mikro Video
jaar van realisatie 2003
naam kunstenaar(s)
locatie Winkelgebied Emmapassage (bekijk het werk op de kaart)
materiaal video
herkomst opdracht SHOPPING
eigenaar Fundament
afbeeldingen
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting

Barbara Visser (Haarlem, 1966, woont en werkt in Amsterdam) laat in haar werk werkelijkheid en fictie, geschiedenis en mythe met elkaar versmelten. Visser spiegelt, weerspiegelt en verdraait haar materiaal en uitgangspunten dermate, dat ontwarring van haar complexe structuren moeilijk is. Haar vroegere werken zijn vooral ook onconventionele zelfportretten, waarin zij uiteenlopende identiteiten aanneemt, of dit nu een soapster is, een beeldend kunstenaar of een adellijke dame.

Op de schappen van een witgoedzaak staan vaak tientallen televisies, die allemaal hetzelfde beeld weergeven, ter vergelijking van de beeldkwaliteit voor de consument. Er staat meestal een willekeurig tv kanaal aan, en het geluid van de toestellen staat uit.
De herhaling van het beeld heeft een bepaald effect. Sommige effecten werken sterker dan andere; bijvoorbeeld de in- en uitzoom krijgen een heel extreme nadruk, en pans (panorama’s) en diagonale bewegingen werken ook heel sterk op die schaal. Met dat gegeven in het achterhoofd stelde Barbara Visser voor SHOPPING een videowerk voor dat specifiek gemaakt is voor vertoning in deze vorm en dat tegelijkertijd ingaat op de essentie van shopping.

Mikro Video (2004) is een geluidloos videowerk, waarvan het ‘verhaal’ op ieder punt kan beginnen en in een loop draait. Onderwerp van dit werk is het shoppen zelf, wat ontleed is in een choreografie van beelden waarin gepand wordt langs schappen vol artikelen, handen objecten strelen, euro’s rollen, enzovoort. Geen middel is geschuwd om een zo esthetisch mogelijke beweging te maken, vandaar het woord choreografie. Visser ontleedt kenmerken van het shoppen, stileert ze en laat ze transformeren tot een scala van handelingen dat niet meer het feitelijke shoppen representeert maar een esthetische afgeleide daarvan is en veel eerder geassocieerd zal worden met film en entertainment. Zoals in al haar werken onderzoekt Visser opnieuw de grens tussen werkelijkheid en afgebeelde werkelijkheid, tussen objectieve en gemanipuleerde registratie van die werkelijkheid.

c/o Pictoright, Amsterdam

Gerelateerde werken