Ga naar inhoud (ALT + C)

KORT over het werk

Terug naar overzicht

titel Flexveld
jaar van realisatie 2005 en 2006
naam kunstenaar(s)
locatie Westerpark, hiervoor ook op Energieplein, Buurmalsenplein, Stuyvesantplein (bekijk het werk op de kaart)
materiaal rubbertegels
herkomst opdracht Gemeente Tilburg / KORT
eigenaar Gemeente Tilburg
links http://www.flexveld.nl/
afbeeldingen
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting

Het Flexveld is een rondreizende sport- en speelplek dat in september 2005 van start is gegaan in het Westerpark (de wijk ´t Zand). Het Flexveld bleek zo welkom dat de jeugd een handtekeningactie begon. De PvdA ondernam een politieke actie om dit veld permanent mogelijk te maken. De acties hadden resultaat: de Flexvelden in Westerpark en Energieplein zijn daar blijven liggen tot en met 2011. In 2006 zijn nog twee andere locaties in Tilburg aangedaan: Buurmalsenplein (Gesworen hoek) en Stuyvesantplein (Hoogvenne).
Het veld is 100m2 groot en bestaat uit een patroon van rubbertegels. Elke locatie heeft een ander patroon gekregen.

Het Flexveld heeft de uiterlijke kenmerken van een normaal speelveld, maar de vormgeving zorgt voor vervreemding en zal daardoor de aandacht trekken van de toeschouwer. Laboratorium maakt daarbij gebruik van elementen als kleur, vlak, lijn en stip. Deze elementen hebben naast esthetische eigenschappen de eigenschap om verschillende fysieke handelingen op te roepen. Bijvoorbeeld, vlak: verplaatsing, kleur: verandering, lijn: begrenzing en stip: doel. Door deze elementen a-symmetrisch te verwerken in het Flexveld voorkom je voorspelbaarheid. De gebruiker wordt geprikkeld zijn/haar eigen spel te ontwikkelen en daarmee zijn/haar creativiteit te ontplooien.

Voorafgaand kunnen scholen zich bij CiST inschrijven voor een educatief project waarbij leerlingen van de basisschool onder begeleiding van Laboratorium zelf een ontwerp gaan maken voor een Flexveld. De leerlingen zullen met name het proces van ontwerpen ervaren.
In de periode dat het Flexveld er ligt worden er in samenwerking met Buurtsport en Stichting B.O.T.S. (Sportbedrijf Tilburg) activiteiten georganiseerd zodat de buurtbewoners en scholen het veld zullen gebruiken.

Het Laboratorium is een samenwerkingsverband tussen Marieke Hurkens (1964, Vught, woont in Tilburg), Anton Watzeels (1966, Steenbergen, woont in Tilburg) en Mariëlle Lapidaire (1964, Tienen (België), woont in Oss).
De kunstenaars hebben gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Naast het Laboratorium werken ze ook individueel aan diverse kunstwerken en kunstprojecten.

c/o Pictoright, Amsterdam