Ga naar inhoud (ALT + C)

KORT over het werk

Terug naar overzicht

titel Doors
jaar van realisatie 2009
naam kunstenaar(s)
locatie Gesworen Hoek, Reeshof (bekijk het werk op de kaart)
materiaal fotoprint
herkomst opdracht Wonen Breburg
eigenaar WonenBreburg
afbeeldingen
klik voor vergroting

Massale keuze
Bewoners van de Gesworen Hoek in de wijk Reeshof in Tilburg hebben massaal gekozen voor het kunstproject Doors van Studio VollaersZwart dat woningcorporatie WonenBreburg hen als afsluiting van de onderhoudswerkzaamheden aanbood. Met Doors wordt een bijdrage geleverd aan een frisse en groene uitstraling van de woonstraten en wordt de beeldkwaliteit van de wijk verhoogd. Alle bewoners is tijdens een huisbezoek persoonlijk gevraagd of zij willen deelnemen aan het project. Hoewel kunst subjectief is, bleek meer dan 80% van de bewoners volmondig 'ja' te zeggen tegen Doors. Zij zijn vooral enthousiast over de uitstraling, de kunstzinnige invulling en het nieuwe straatbeeld dat Doors heeft gerealiseerd. De wijk krijgt hiermee een eigen gezicht en iedere woning een eigen identiteit. In totaal zijn er 268 nieuwe deuren geplaatst.

Samenwerking
Doors is door WonenBreburg ontwikkeld in samenwerking met KORT. De gerenommeerde Studio VollaersZwart uit Rotterdam werd geselecteerd voor een definitief ontwerp. In opdracht van WonenBreburg hebben Madje Vollaers en Pascal Zwart vervolgens het ontwerp in productie genomen.

Collectie deuren
Het project bestaat uit een collectie geprinte deuren die een groene lijn vormen door de Gesworen Hoek. De afbeeldingen op de deuren zijn foto’s van groene doorzichten waarop de mens geen invloed lijkt te hebben. De foto’s leveren de illusie op alsof je via de deur een doorzicht hebt naar achteren. Alle foto’s zijn uniek waarmee iedere woning een eigen bescheiden identiteit krijgt.

Studio VollaersZwart
Pascal Zwart en Madje Vollaers van Studio VollaersZwart uit Rotterdam hebben een naam opgebouwd met bijzondere ingrepen in de buitenruimte. In 2006 werd de Witte de Withstraat in Rotterdam volledig beplakt met 50.000 fluorescerend roze stippen voor festival De Wereld van Witte de With. Vorig jaar lieten de kunstenaars van zich spreken met het project ‘Cliffhangers’. Ter gelegenheid van Rotterdam 2007 City of Architecture werden veertig bijzondere gebouwen voorzien van paarse elementen. Eind vorig jaar haalden Vollaers en Zwart de sterrenhemel naar beneden voor hun project STARS. Duizenden solarlampjes vormen samen een artificiële sterrenhemel op het hoogste kantoor gebouw van Rotterdam de Delftse Poort.

Gerelateerde werken