Ga naar inhoud (ALT + C)

KORT route: Kunstsurfen op het internet

Terug naar overzicht

Kunstsurfen over het internet: als die tak van sport nog niet bestaat, vinden we hem nu uit. U vraagt zich wellicht af waarom we kunst op het internet moeten gaan bekijken, terwijl we de kunstwerken ook zo in de openbare ruimte kunnen bekijken, bewonderend, afkeurend of met welke andere emotie dan ook. Daar zijn best een aantal redenen voor. Ik noem er u drie.

Ten eerste is deze site een wegwijzer. Als u er doorheen bladert, komt u er ongetwijfeld kunstwerken in tegen, die u nog nooit gezien hebt en die toch de moeite waard zijn. Via internet vindt u uit waar het staat en hebt u aanleiding om weer eens een paar straten om te fietsen om die schoonheid ook in het echt te kunnen bewonderen.

Op de tweede plaats is het een vraagbaak. Dat kunstwerk waar u dagelijks langskomt: eindelijk kunt u opzoeken door wie het gemaakt is en wanneer en mogelijk ook wat de aanleiding was. Daarnaast geeft het ook achtergrondinformatie waardoor nooit opgeloste vragen eindelijk opgehelderd worden. Zodat u weet dat Hans Claesen ooit een jongen met vis bedacht voor de Westermarkt, omdat daar aanvankelijk ook nog een vijver was.

Maar de belangrijkste reden blijft toch dat het weer een manier is om te kunnen genieten van beeldende kunst. Graag bieden wij u als gemeente Tilburg de beeldende kunst uit onze huiskamer de openbare ruimte in de stad aan in uw huiskamer. Kijk met plezier!

Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om een keuze te maken waar èn enige samenhang in zit en die tegelijkertijd een totaalbeeld van beeldende kunst in Tilburg geeft. Daarom heb ik dat ook niet gedaan, maar een min of meer willekeurige keuze gemaakt, dwars door periodes en stijlen heen. De actieve kunstkijker kan deze route gaan fietsen!

Ik begin met het laatste beeld dat vervaardigd werd in opdracht van de gemeente Udenhout. De toren voor Udenhout is al van verre zichtbaar op de rotonde in de Kreitenmolenstraat. Het ruim zeven meter hoge kunstwerk van Marius Boender verwijst naar de Udenhoutse baksteenindustrie en naar de spiraalvormige vlechtwerken van Afrikaanse volken.
In Berkel-Enschot, bij de milieustraat aan de Hoolstraat, treffen we de Izi-bird (1999) van Guus Voermans aan. De vogel is in beweging te krijgen en tot lawaai te verleiden door het bellen van telefoonnummer 06 25412288.
In de nabijheid van het stadskantoor van Berkel-Enschot kunnen we vader en dochter verenigd zien: de laatste opdracht van de gemeente Berkel-Enschot ging naar Inge Claesen, terwijl een uit 1964 stammend werk van Hans Claesen na een verbouwing van het stadskantoor ook hier terecht kwam. De vis van Hans Claesen is oorspronkelijk gemaakt voor het inmiddels afgebroken zwembad Friezenlaan, daarna verhuisd naar zwembad Stappegoor en heeft nu in Berkel-Enschot zijn bestemming gevonden.
Vis 1964
   
In Tilburg, aan het Wilhelminapark, vinden we het monument voor Peerke Donders, de in 1982 zalig verklaarde Tilburgse missionaris, die vooral bekend werd voor zijn werk onder de Surinaamse melaatsen. Al in 1926 werd dit monument opgericht met gelden bijeengebracht door de Tilburgse bevolking.
In het parkje op de splitsing met de Groeseindstraat vinden we een allegorische figuur in een metalen bol van de kunstenaar Jerome Sijmons.
Aan de Spoorlaan, in parkeergarage Tivoli kunnen we genieten van de accordeonmuziek van het kunstwerk van Hans Muller (1996).
Bij buurman 013 in de gevel vertoont de Automatic VJ-Machine KaapEngine 2.0.1 (1998, Gerald van der Kaap) videoclips, die binnen gekoppeld worden aan geluidsfragmenten.
Op de hoek van de Oude Markt treffen we de lopende man aan van Peter Erftemeijer (1990).
Daartegenover, in de concertzaal, kan het lichtkunstwerk van Peter Struycken (1997) bewonderd worden.
In de Primus van Gilsstraat vinden we tegen de gevel van de flat het wandkleed van Barbara Broekman (1997), die in 36 miljoen wollen draadjes onder meer iets van het textiele verleden van Tilburg uitbeeldde.
In het Leypark zie we een door Bart Slegers vervaardigde stadspoort (1989), die monumentaal verrijst op een open plek in het park.
Op sportcomplex Stappegoor is in het IJssportcentrum een lichtkunstwerk (2000) van Herman Kuijer, dat aansluit bij de dynamiek van het baantjesschaatsen, te zien.
Besluiten wil ik met het kunstwerk “Mantel der liefde“ (1986) van Tine van de Weyer langs de Bredaseweg. Het benadrukt de beschutting die “t Hooge Veer biedt aan haar geestelijk gehandicapte cliėnten.

Wilbert van Herwijnen Wethouder onderwijs, cultuur en zorg, gemeente Tilburg, mei 2000

Routebeschrijving

Download de routebeschrijving in Adobe Acrobat PDF formaat door op onderstaande link te klikken
Route beschrijving kunstroute: Kunstsurfen op het internet