Ga naar inhoud (ALT + C)

KORT route: Kunst in de binnenstad

Terug naar overzicht

Als je de stad met de auto bezoekt en deze parkeert in de Tivoli-parkeergarage dan wordt je bij wijze van introductie verwelkomt door een spelende accordeon en nadien omringd door een soundscape van stedelijk geluid in de lift die je voert naar een toegang van de binnenstad. Begeef je je vervolgens naar een van de stadskantoren dan vind je de weg bij de virtuele metro. Of, bezoek je een popconcert dan is het de VJ-machine op de voorgevel van het Popcluster 013 die het wachten in de rij voor een ticket met spannende videobeelden beloont. Een enorme fotomontage is nog in de maak op de monumentale blinde zijgevel van de MIDI-bioscoop in de Veemarktstraat die het zicht biedt op de belevingswereld van de kinderen die de stad bevolken. Gaat de voorkeur uit naar de klassieke muziek dan wacht je in de nieuwe concertzaal een dynamische lichtsculptuur die vervlochten is in de architectuur.

Het mooie van de Tilburgse binnenstad is dat de kunst van nu en de toekomst zich moeiteloos verbindt met de kunst uit het verleden. Op het snijvalk van verleden en heden is in het Zwijsencluster, volledig opgenomen in de moderne architectuur, een vijfentwintig meter lang, veelkleurig wandtapijt vanaf de Primus van Gilsstraat te bewonderen waarop bijvoorbeeld ‘Nikkelen Nelis’ refereert aan Tilburg als kermisstad en textielarbeiders aan het textielverleden van Tilburg. Oprijzend uit het trottoir wandelt je een bronzen man tegemoet die voor de zwervende medemens dikwijls nog het enige aanspreekpunt vormt met daar tegenover een keramisch zitmeubel om uit te rusten.

Kijkend over de schouder vanaf deze bank ligt het bronzen beeld ‘de Muziek’ als metafoor voor de muzen die aldaar domicilie hebben gekozen.

Een stenen beeld dat nauwelijks opvalt, siert het zwarte stadskantoor aan de pleinzijde. Het vormt door zijn representatie van de klassieke beeldhouwkunst een wonderlijk contrast met de modernistische architectuur.

Dan, geheel op zichzelf staand naast het oude stadhuis met zijn kantelen, de Abri's van beton, solide architectonische schuilplekken van waaruit de 'architecture brute' als een schaduw over je neervalt.

Tivoli Tune 1996
   
Metroality 1996
   
Automatic VJ Machine KaapEngine 2.0.1 1998
   
Fotoproject Veemarktkwartier 2000
   
Variabele zaalverlichting 1997
   
Zonder titel 1997
   
Lopende man 1990
   
Zitbankje 1989
   
Muziek 1961
   
Balustrade manifestatiebalkon 1971
   
Abri 1973
   

Jan Doms, directeur Tilburgse Kunststichting, mei 2000.

Routebeschrijving

Download de routebeschrijving in Adobe Acrobat PDF formaat door op onderstaande link te klikken
Route beschrijving kunstroute: Kunst in de binnenstad