Ga naar inhoud (ALT + C)

KORT route: Kunst in parken

Terug naar overzicht

De Grieken geloofden vroeger dat natuurlijk gevormde landschappen, die er bijzonder mooi uitzagen, de woonplaats waren van de goden. Om de goden te behagen werden op deze plekken door de mensen beelden geplaatst. Zo was het voor iedere sterveling duidelijk dat dit een bijzondere plek was die men met gepaste eerbied diende te betreden. Lodewijk de Veertiende van Frankrijk bouwde een enorm paleis met een beeldenpark en hoopte zich zo onsterfelijk te maken.

In de Tilburgse parken staan kunstwerken om de bezoeker in een bepaalde stemming te brengen. Soms zijn deze kunstwerken zo onopvallend dat ze versmelten met hun groene omgeving. Andere kunstwerken zoeken juist een keiharde confrontatie op. Op andere plaatsen ondersteunen de beelden het belang van een plek. Een goed geplaatst kunstwerk voegt iets extra's toe aan de omgeving waarvoor het ontworpen is en zal voor de opmerkzame toeschouwer een bron van bezinning zijn.

Inanitas, in de Oude Warande, benadrukt de belangrijkste plek in het park.Ooit stond hier een jachtpaviljoen. Alle lanen komen op deze markante centrale plek uit.
Elk jaargetijde verandert de omgeving van het kunstwerk in het Leypark. Het is grappig om te beleven hoe het roestig staal dan weer rustig opgaat in zijn omgeving, bijvoorbeeld herfst-bruin of sneeuw-wit.
Ik heb flink meegewerkt aan de totstandkoming van het plan voor de tuindorpcollecties in de Reeshof. Heel leuk om te werken met een kunstenaar die op zijn manier tegen bomen en struiken aankijkt…
Iedere inwoner van de stad heeft door middel van een wijnkoopactie geld bijgedragen voor het ‘Fraterke’. Het is een intiem beeld in een kleine bloementuin op een plek waar eens de fraters woonden en werkten.
Dit opvallende beeld in het Quirijnstokpark, een baken, wordt mooi gespiegeld in het water.

Jan van Summeren Wijkzaken gemeente Tilburg, ontwerper groenvoorzieningen, mei 2000.

Routebeschrijving

Download de routebeschrijving in Adobe Acrobat PDF formaat door op onderstaande link te klikken
Route beschrijving kunstroute: Kunst in parken